dali.uffs.net

Salvador Dalí - Napsali 14.06.1999


[Index] [Salvador Dalí] [Obrazová Galerie] [Rozbory] [Fotografie] [Film] [Odjinud...] [Napsali...] [Odkazy]

Mladá Fronta Dnes, rubrika Výtvarné umění, 14.06.1999
Soutěžte s bohem erotiky o další ceny

Napište nám, kdo je autorem toho obrazu: a)Karel Laštovka b)Ladislav Kuklík c)Jiří Brázda. Své odpovědi zasílejte na adresu [email protected] do 17.6. Pomoc při řešení opět naleznete na adrese www.fineart.cz

Hollar tentokrát především představí významná jména české grafiky. Na stěnách galerie se tak objeví například obrazy autorů Oldřicha Kulhánka, Karla Nepraše, Milana Knížáka či Jiřího Andrleho. Nechybějí ovšem také jména jako Dalí a Picasso. Zajímavý je fakt, že většina vystavených grafik nezobrazuje erotickou touhu a přitažlivost pohlaví tak naostro, jako ty z prvního cyklu. Milovníci lechtivého umění si ovšem také přijdou na své.

Podle antické mytologie Erotovi podléhali jak lidé, tak bozi. Pokud Amor zacílil a trefil šípem se zlatým hrotem, lásku zasaženému jeho vyvolený opětoval. Nešťastníkem se ale stal ten, kterému Eros vybral šíp s hrotem olověným, protože jeho cit zůstal bez odpovědi.

V evropské grafice se motivy erotiky začínají objevovat od 15. století. Dvacáté století ovšem přináší zcela nový pohled na lidskou bytost a její psyché. Osvícenecký model, který zdůrazňoval především racionální myšlení, je považován za nedostačující a olešťující celistvost člověka. Dochází k liberálnějšímu postoji k sexualitě. Zlepšilo se i postavení žen ve společnosti a odborná literatura otevřeně píše o nejrůznějších sexuálních praktikách včetně orogenitálního styku, který považuje za zcela normální. Toto století také objevilo, že erotiku lze komerčně a mediáně zhodnotit.

Pro výtvarné umění má samozřejmě tento zvrat v chápání poměru mezi rozumem a pudy velký inspirativní význam. Zesilují ho pochopitelně také bouřlivé sociální, ekonomické a politické změny, ale každopádně nový vztah k lidské sexualitě a erotice vůbec je jeden z nejsilnějších stimulů, které ovlivnily podobu erotikou inspirované grafiky.

Eros v evropské grafice v průběhu staletí II, Galerie Hollar, Smetanovo nbř. 6, 2.6. - 4.6.

Správná odpověď zní: autorem obrazu je Jiří Šlitr.

Výherci soutěže 2. kola soutěže iDNES jsou:
Radmila Opavská a Karel Háček

yes

Začíná druhý cyklus výstavy Eros v evropské grafice v průběhu století
Galerie Hollar, Smetanovo nbř. 6, 2.6. - 4.6.

více fotografií zde
Mladá Fronta Dnes, 14.06.1999
yes



[Index] [Salvador Dalí] [Obrazová Galerie] [Rozbory] [Fotografie] [Film] [Odjinud...] [Napsali...] [Odkazy]