dali.uffs.net

Salvador Dalí - Napsali 23.09.2000


[Index] [Salvador Dalí] [Obrazová Galerie] [Rozbory] [Fotografie] [Film] [Odjinud...] [Napsali...] [Odkazy]

Právo, rubrika Kultura, 23.09.2000
Výstava padělků Dalího?

Firma Very Schauberové chtěla u příležitosti přelomového roku 2000 zprostředkovat německému městu Augsburgu velkou kulturní událost, na kterou by se dlouho vzpomínalo. A zřejmě tomu tak skutečně bude - jenže trochu jinak, než jak si představovala vydavatelská skupina Welt-bild, u níž má paní Schauberová na starosti práci s veřejností.
Tak začíná v hamburském měsíčníku Art článek referující o výstavě slavného Salvadora Dalího (1904 až 1989), v němž redaktoři časopisu označili expozici otevřenou 15. září v augsburgském Římském muzeu za skandální výstavu pochybných děl.
Byla ohlašována jako "světová umělecká premiéra". Sto čtyřicet dosud neznámých originálů španělského surrealisty! Všechny z majetku známého paní Schauberové, turínského lékaře Giuseppa Albaretta, který zemřel v roce 1997, a jeho ženy Mary. Údajně největší soukromá sbírka Dalího na světě.
Mezi znalci - uvádí Art - panuje názor, že jde o kolekci mnoha falzifikátů a zdroj neautorizovaných grafických tisků. "Tyto údajné Dalího grafiky jsou tištěny na papíře, který podle vodoznaku pochází z doby po roce 1980," tvrdí Ralf Michler, který sestavil pracovní seznam Dalího tištěných grafik. "V té době už Dalí ze zdravotních důvodů prokazatelně nebyl schopen nic signovat. Motivy byly často splácány dohromady z dalíovských obrazů." Závěr zní: jde o falza nebo v lepším případě o tisky udělané tajně za Dalího zády! Nesporné je, že Albarettovi kontakt s malířem skutečně měli. Seznámili se s Dalím v roce 1956 na jednom večírku. Tehdy údajně vzniklo celoživotní vřelé přátelství.
Když byly části sbírky Giuseppa a Mary Albarettových poprvé představeny veřejnosti v italském Turíně (v letech 1996-1997), byly prý na výstavě v Palazzo Bricherasio k vidění vedle originálů také četné kopie a padělky. Obraz pod názvem tekuté hodiny, datovaný rokem 1939, se zdál být sestaven z motivů skutečných Dalího prací ze stuttgarské Státní galerie, newyorského Muzea moderního umění a jedné soukromé sbírky. Jiný obraz, Osm slonů (1964), zas působil dojmem pokusu o nešikovné napodobení Pokušení svatého Antonína z roku 1946, které je dnes v Královském muzeu krásných umění v Bruselu. To, že údajné Dalího expertizy ke každému z těchto děl jsou psány chatrnou francouzštinou s příměsí italštiny, vysvětloval sběratelský pár podle španělského listu ABC tím, že je prý malíř v pařížském hotelu Meurice diktoval číšníkovi do hotelového psacího stroje.
Pochybám odpovídal i verdikt odborníků. "Skandální, nevkusné, pro Dalího pověst urážlivé," tak označil sbírku Albarettových dlouholetý umělcův důvěrník, jeho osobní tajemník a právník Robert Descharnes a vyslovil se, že se jedná o zfalšované obrazy, akvarely a grafiky. Podle ABC si vzpomínal, že prý Dalí 25. dubna 1987 před notářem a dvěma svědky podepsal dokument, v němž odepíral manželům Albarettovým jakékoliv právo vystupovat jako odborníci na jeho dílo. o politováníhodné výstavě hovořil po své návštěvě v Turíně i Dalího přítel a sběratel Reynold Morse, který řídí Dalího muzeum v americkém St. Petersburgu na Floridě.
Od chvíle, kdy vešlo ve známost, že podle pochybných děl z Albarettova vlastnictví vznikají grafické tisky, vstoupila do hry policie. Když bylo několik těchto listů v roce 1955 nabídnuto v Německu ke koupi prostřednictvím časopisu Diners Club Magazin, požádali němečtí policisté své italské kolegy v Turíně o jejich zabavení. Žádost o pomoc zůstala bez odezvy: Italové 30 měsíců mlčeli a pak uvedli, že u Alvarettových nic podezřelého nenašli...
Výstava vyvolávající spekulace je v Augsburgu do 26. listopadu. Organizátorům se pochopitelně dosavadní ohlas moc nelíbí. Měla to být senzace a místo toho tu je skandál. Kurátor výstavy Winfried Heid proto rezolutně popřel, že by mezi obrazy byly padělky. "Znovu prohlašuji, že všechna vystavená díla jsou jednoznačně pravá," řekl na vernisáži a dodal, že kdo něco takového "z dálky" tvrdí, chce výstavu poškodit. Zástupci rodiny Albarettových dokonce přivezli do Augsburgu osvědčení dokládající pravost představených uměleckých děl. Na německou výstavu však už zaútočil v televizi i zmíněný Robert Descharnes: řekl, že některé exponáty považuje za zcela zjevné padělky!

Zřejmě falešný obraz Dalího ze sbírky Albarettových (vpravo) vznikl jako kombinace dvou originálů ze Stuttgartu (nahoře vlevo) a New Yorku (dole vlevo).
Právo, 23.09.2000


[Index] [Salvador Dalí] [Obrazová Galerie] [Rozbory] [Fotografie] [Film] [Odjinud...] [Napsali...] [Odkazy]