dali.uffs.net

Salvador Dali - Napsali 14.06.1999


[Index] [Salvador Dali] [Obrazova Galerie] [Rozbory] [Fotografie] [Film] [Odjinud...] [Napsali...] [Odkazy]

Mlada Fronta Dnes, rubrika Vytvarne umeni, 14.06.1999
Soutezte s bohem erotiky o dalsi ceny

Napiste nam, kdo je autorem toho obrazu: a)Karel Lastovka b)Ladislav Kuklik c)Jiri Brazda. Sve odpovedi zasilejte na adresu [email protected] do 17.6. Pomoc pri reseni opet naleznete na adrese www.fineart.cz

Hollar tentokrat predevsim predstavi vyznamna jmena ceske grafiky. Na stenach galerie se tak objevi napriklad obrazy autoru Oldricha Kulhanka, Karla Neprase, Milana Knizaka ci Jiriho Andrleho. Nechybeji ovsem take jmena jako Dali a Picasso. Zajimavy je fakt, ze vetsina vystavenych grafik nezobrazuje erotickou touhu a pritazlivost pohlavi tak naostro, jako ty z prvniho cyklu. Milovnici lechtiveho umeni si ovsem take prijdou na sve.

Podle anticke mytologie Erotovi podlehali jak lide, tak bozi. Pokud Amor zacilil a trefil sipem se zlatym hrotem, lasku zasazenemu jeho vyvoleny opetoval. Nestastnikem se ale stal ten, kteremu Eros vybral sip s hrotem olovenym, protoze jeho cit zustal bez odpovedi.

V evropske grafice se motivy erotiky zacinaji objevovat od 15. stoleti. Dvacate stoleti ovsem prinasi zcela novy pohled na lidskou bytost a jeji psyche. Osvicenecky model, ktery zduraznoval predevsim racionalni mysleni, je povazovan za nedostacujici a olestujici celistvost cloveka. Dochazi k liberalnejsimu postoji k sexualite. Zlepsilo se i postaveni zen ve spolecnosti a odborna literatura otevrene pise o nejruznejsich sexualnich praktikach vcetne orogenitalniho styku, ktery povazuje za zcela normalni. Toto stoleti take objevilo, ze erotiku lze komercne a mediane zhodnotit.

Pro vytvarne umeni ma samozrejme tento zvrat v chapani pomeru mezi rozumem a pudy velky inspirativni vyznam. Zesiluji ho pochopitelne take bourlive socialni, ekonomicke a politicke zmeny, ale kazdopadne novy vztah k lidske sexualite a erotice vubec je jeden z nejsilnejsich stimulu, ktere ovlivnily podobu erotikou inspirovane grafiky.

Eros v evropske grafice v prubehu staleti II, Galerie Hollar, Smetanovo nbr. 6, 2.6. - 4.6.

Spravna odpoved zni: autorem obrazu je Jiri Slitr.

Vyherci souteze 2. kola souteze iDNES jsou:
Radmila Opavska a Karel Hacek

yes

Zacina druhy cyklus vystavy Eros v evropske grafice v prubehu stoleti
Galerie Hollar, Smetanovo nbr. 6, 2.6. - 4.6.

vice fotografii zde
Mlada Fronta Dnes, 14.06.1999
yes



[Index] [Salvador Dali] [Obrazova Galerie] [Rozbory] [Fotografie] [Film] [Odjinud...] [Napsali...] [Odkazy]