dali.uffs.net

Salvador Dali - Napsali 21.12.1999


[Index] [Salvador Dali] [Obrazova Galerie] [Rozbory] [Fotografie] [Film] [Odjinud...] [Napsali...] [Odkazy]

Mlada Fronta Dnes, rubrika Lidicky, 21.12.1999
Podle Francouzu je Picasso malirem stoleti

S blizicim se koncem roku v roce zverejnuje francouzsky list Le Parisien kazdodenne zebricky stoleti, v nichz za posledni tyden zvitezili Antoine de Saint-Exupery, Pablo Picasso, Edith Piafova, Beatles, tunel pod La Manche a televize.

Za knihu 20. stoleti vybralo 45 procent respondentu "Maleho prince" Antoina de Saint-Exuperyho pred novelou "Starec a more" (23 procent) Ernesta Hemingwaye, ktery je take jedinym nefrancouzskym autorem v hlasovani.

Malirem stoleti se v ankete stal Pablo Picasso (40 procent), ktery jen tesne predstihl Vincenta Van Gogha (35 procent), ktery sice zemrel v roce 1890 ale mel podle respondentu klicovy vliv na vytvarne umeni 20.stoleti. Na dalsich mistech jsou Claude Monet (28), Salvador Dali (16), Paul Gauguin (13), Paul Cezanne (12), Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Marc Chagall a Andy Warhol.

Zpevackou stoleti je pro Francouze s prehledem Edith Piafova, pro niz hlasovalo 54 procent dotazanych. Predstihla kanadskou popovou zpevacku Celine Dionovou (26 procent) a operni divu Mariu Callasovou (19 procent).

V kategorii zpevaku prorazili francouzskou hegemonii Beatles (28 procent), za nimiz tesne nasleduje rocker Johnny Hallyday, ktereho za hranicemi Francie zna malokdo, ale pro 26 procent Francouzu je zpevakem stoleti. Za nimi se umistili sansonier Charles Aznavour (25 procent).

Francouzskou stavbou stoleti je pro 58 procent dotazanych tunel pod prulivem La Manche s velkym naskokem pred stadionem Stade de France (27 procent), na kterem se hralo finale posledniho mistrovstvi sveta ve fotbale, a pyramidou v Louvru (25).

A predmetem stoleti je podle 63 procent Francouzu televize pred pocitacem (46) a mobilnim telefonem (33).

ctk

Pablo Picasso Pablo Picasso

Mlada Fronta Dnes, 21.12.1999
ctk



[Index] [Salvador Dali] [Obrazova Galerie] [Rozbory] [Fotografie] [Film] [Odjinud...] [Napsali...] [Odkazy]