dali.uffs.net

Salvador Dali - Napsali 02.08.2001


[Index] [Salvador Dali] [Obrazova Galerie] [Rozbory] [Fotografie] [Film] [Odjinud...] [Napsali...] [Odkazy]

Mlada Fronta Dnes, rubrika Kultura, 02.08.2001
Literarni samizdat stale zije! [Knizni glosar]

Prestoze literatura uz tu neni svazovana ideologickymi omezenimi a knizne muze dneska vyjit cokoliv, porad existuji desitky, mozna stovky autoru, kteri sve texty vydavaji vlastnim nakladem.
Duvodu je nekolik: predne kvalita. Ilustrovane versovanky decinskeho basnika a clena literarniho spolku Houby s woctem J. H. Kalifa (1978), ktere vysly pod nazvem Nepohadky v autorove soukromem nakladatelstvi Vesele mrtvy domecek, muzeme povazovat za poezii jen s poradnou davkou dobre vule. O tuhle snusku textu pohybujicich se na pomezi dada a banalismu by zrejme i ten nejbenevolentnesi oficialni nakladatel neprojevil zajem.
To pristi rok sedesatilety prazsky surrealista Pavel Reznicek je jiny pripad. V minule dekade vydal trinact knizek, s romanem Strop se prosadil dokonce u francouzskeho Gallimardu, a presto mu je i v tuzemskem samizdatu zjevne dobre. Ma s nim totiz temer dvacetiletou zkusenost. A tak neni divu, ze tenhle tvurce nedavno obnovil vydavani samizdatoveho sborniku Doutnik, ktery vychazel v letech 1974-1989, a nekolik desitek svych basni sveril olomouckemu nakladatelstvi Styx IV, kde letos vysly pod nazvem Fantomy na pridel. Ackoliv jde o knihu namnozenou na kopirce, rucne sitou a naklad stezi prekrocil pul stovky vytisku, je to velezajimave cteni! Reznickuv surrealismus je silne riznuty cernou groteskou, nechybi mu ironicky odstup a predne vedomi, ze kazdy okamzik muze byt krasny "krasny jako zena kterou je mozno vytlacit z tuby zubni pasty".
Samizdat ovsem muze byt i posledni moznosti. Z letosni knizky Osek vsetatskeho rodaka, triadvacetileteho Tomase Koloce, by se bezpochyby daly vybrat texty, ktere by mohly vyjit v leckterem zavedenem nakladatelstvi jako debut. Tech sto tricet stranek sice s Reznickovou bravurou srovnavat nemuzeme, Koloc se ne vzdy vyvaruje zacatecnickych nesvaru - najme formalni roztristenosti a obcasne upovidanosti a naivity -, ale i tahle literatura ma jiskru. Ve svych basnich a kratsich prozach se Koloc pridrzuje vyhradne vlastni zkusenosti, jeho psani ma punc opravdovosti. Jen kdyby si autora nekdo vsiml! Osek by tak nemusel vyjit v univerzitnim nakladatelstvi Gaudeamus v Hradci Kralove, v mizivem nakladu a v ne zrovna pritazlive graficke uprave.
RADIM KOPAC
Autor je studentem FSV UK


[Index] [Salvador Dali] [Obrazova Galerie] [Rozbory] [Fotografie] [Film] [Odjinud...] [Napsali...] [Odkazy]