dali.uffs.net

Salvador Dalí - Napsali 21.12.1999


[Index] [Salvador Dalí] [Obrazová Galerie] [Rozbory] [Fotografie] [Film] [Odjinud...] [Napsali...] [Odkazy]

Mladá Fronta Dnes, rubrika Lidičky, 21.12.1999
Podle Francouzů je Picasso malířem století

S blížícím se koncem roku v roce zveřejňuje francouzský list Le Parisien každodenně žebříčky století, v nichž za poslední týden zvítězili Antoine de Saint-Exupéry, Pablo Picasso, Edith Piafová, Beatles, tunel pod La Manche a televize.

Za knihu 20. století vybralo 45 procent respondentů "Malého prince" Antoina de Saint-Exupéryho před novelou "Stařec a moře" (23 procent) Ernesta Hemingwaye, který je také jediným nefrancouzským autorem v hlasování.

Malířem století se v anketě stal Pablo Picasso (40 procent), který jen těsně předstihl Vincenta Van Gogha (35 procent), který sice zemřel v roce 1890 ale měl podle respondentů klíčový vliv na výtvarné umění 20.století. Na dalších místech jsou Claude Monet (28), Salvador Dalí (16), Paul Gauguin (13), Paul Cézanne (12), Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Marc Chagall a Andy Warhol.

Zpěvačkou století je pro Francouze s přehledem Edith Piafová, pro níž hlasovalo 54 procent dotázaných. Předstihla kanadskou popovou zpěvačku Céline Dionovou (26 procent) a operní divu Mariu Callasovou (19 procent).

V kategorii zpěváků prorazili francouzskou hegemonii Beatles (28 procent), za nimiž těsně následuje rocker Johnny Hallyday, kterého za hranicemi Francie zná málokdo, ale pro 26 procent Francouzů je zpěvákem století. Za nimi se umístili šansoniér Charles Aznavour (25 procent).

Francouzskou stavbou století je pro 58 procent dotázaných tunel pod průlivem La Manche s velkým náskokem před stadiónem Stade de France (27 procent), na kterém se hrálo finále posledního mistrovství světa ve fotbale, a pyramidou v Louvru (25).

A předmětem století je podle 63 procent Francouzů televize před počítačem (46) a mobilním telefonem (33).

čtk

Pablo Picasso Pablo Picasso

Mladá Fronta Dnes, 21.12.1999
čtk



[Index] [Salvador Dalí] [Obrazová Galerie] [Rozbory] [Fotografie] [Film] [Odjinud...] [Napsali...] [Odkazy]